Aktualności
07.12.2022

W Kortowie czuć już klimat świąt

Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie można już poczuć klimat świąt Bożego Narodzenia. Zadbali o to 6 grudnia m.in. studenci i pracownicy Wydziału Humanistycznego oraz Wydziału Nauki o Żywności, organizując z okazji mikołajek specjalne wydarzenia dla społeczności akademickiej.

Studenci i wykładowcy filologii germańskiej z Wydziału Humanistycznego UWM w Olsztynie zorganizowali 6 grudnia kolejny Weihnachtsmarkt, czyli  tradycyjny jarmark bożonarodzeniowy. Zebranymi datkami chcieli wspomóc podopiecznych fundacji "Rozwiń Skrzydła" z Kisielic.

"Pierwszy jarmark miał pokazać, jakie są tradycje Bożego Narodzenia w Niemczech. Datki przeznaczyliśmy wtedy na Schronisko Zwierząt w Olsztynie. Natomiast w momencie, kiedy podstanowiliśmy, że chcemy zrobić z tego coroczne świetowanie, postanowiliśmy przekazywać nasze środki tylko i wyłącznie jednej fundacji, która opiekuje się dziećmi niepełnosprawnymi" - przypomina dr Małgorzata Derecka z Katedry Jezyka Niemieckiego UWM. "Kwota z roku na rok rośnie. Przychodzą do nas także szkoły, które przywożą z sobą ozdoby świąteczne, ciasta, które tutaj sprzedajemy. Wspaniale uczestniczą w tym studenci i pracownicy."

Kamil Baranowski rozmawiał także uczestnikami tegorocznego jarmarku. Posłuchajcie!

Świąteczny klimat czuć było także 6 grudnia na Wydziale Nauki o Żywności. Po pandemicznej przerwie wróciły tam "Mikołajki z NoŻami". Pyszne przekąski i słodkości przygotowali studenci działający w kołach naukowych. Przeprowadzono także zbiórkę jedzenia dla Banku Żywności w Olsztynie. Przez cały dzień po budynku wydziałowym krążyły również śnieżynki oraz Mikołaj, zbierając do puszek pieniądze w tegorocznej edycji akcji Rady Uczelnianej Samorządu Studenckiego - Kortowski Mikołaj.

"Po raz pierwszy zorganizowaliśmy Mikołajki w 2018 roku. Pandemia na dwa lata przerwała to" - mówi prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. "To okazja do zaprezentowania się studentów, którzy działają aktywnie w naszych kołach naukowych. Wydział Nauki o Żywności kojarzy się z... żywnością. Studenci dzielą się więc potrawami, które sami przygotowali. Jest to oczywiście bardzo cenne również z punktu widzenia poznawania siebie. A po pandemii studenci bardzo tego potrzebują."

Gościem tegorocznych Mikołajek z NoŻami był m.in. Prorektor ds. studenckich UWM. "To bardzo ważne wydarzenie. Studenci zawsze mają świetne pomysły. Takie oddolne wydarzenia zawsze warto wspierać. Dlatego tutaj jestem, żeby cieszyć się razem ze studentami" - mówił prof. Sławomir Przybyliński.

A co dokładnie przygotowali studenci? Posłuchajcie naszej relacji!

Relację przygotowali: Wioletta Ustyjańczuk i Dariusz Witkowski.

Przyjaciele - stań się jednym z nich: