Aktualności
30.07.2020

Ostatni etap realizacji badań pierwszego zdobywcy Diamentowego Grantu z UWM

Mgr inż. Arkadiusz Zakrzewski - doktorant z Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, który jest pierwszym w historii uczelni zdobywcą Diamentowego Grantu - wkroczył już w ostatni etap realizacji swoich badań. Czego dotyczą? Posłuchajcie!

Arkadiusz Zakrzewski jest absolwentem technologii żywności i żywienia człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie oraz inżynierii procesowej na Uniwersytecie w Rottenburgu. W październiku 2018 roku rozpoczął swoje badania oraz... studia doktoranckie na UWM. Jego projekt ""Warunki stresowe podczas otrzymywania produktów sous-vide i ceviche z ryb i krewetek a możliwość przeżycia oraz odpowiedź komórkowa bakterii wieloopornych" został dostrzeżony przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Jako jeden z 80 naukowców otrzymał dwa lata temu Diamentowy Grant (wsparcie finansowe w wysokości 220 tysięcy złotych).

"Zrealizowaliśmy już trzy etapy. Właśnie zaczęliśmy najdłuższy i nagrudniejszy - czwarty etap" - relacjonuje młody naukowiec z UWM. "W projekcie zdecydowaliśmy się aż na trzy grupy dobnoustrojów: listeria, enterococcus oraz rodzinę enterobacteriaceae. Badaliśmy ryby surowe. Przez pierwszy rok skupiliśmy się na izolacji i identyfikacji tych drobnoustrojów. To już za nami. Mamy bazę szczepów do pracy i zbadaliśmy ich antybiotykooporność. Jeżeli chodzi o bakterię z rodzali literia - ta oporność nie jest zbyt duża, aczkolwiek to zgadza się z badaniami i raportami ze świata. Natomiast jeżeli chodzi o enterobacteriaceae i enterococcus - znaleźliśmy sporo bakterii antybiotykoopornych na te ważniejsze antybiotyki, więc mamy całkiem niezłą bazę do pracy. Ale najważniejszy etap jest przed nami. Musimy sami skupić się bardziej na kwestii molekularnej, znaleźć geny i sprawdzić jak pod wpływem niewielkiego stresu będą się zmieniać. Hipoteza jest taka, że niewielka obróbka będzie powodowała redukcję najwrażliwszych szczepów. A te, które będą najbardziej oporne, wirulentne - przerwają i będą mogły się rozwijać bez konkurencji."

Z Arkadiuszem Zakrzewskim spotkał się Arkadiusz Stępień-Miernikowski. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!

Swoje badania Arkadiusz Zakrzewski realizuje w trzyosobowym zespole. Towarzyszą mu w nim: prof. Anna Zadernowska oraz dr inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska.

 

Przyjaciele - stań się jednym z nich: