Aktualności
24.08.2020

Fusarium Graminearum - grzyby groźne dla zbóż i ludzi

Prof. Tomasz Kulik z Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zajmuje się badaniem europejskich populacji Fusarium Graminearum - bardzo niebezpiecznych patogenów atakujących głównie zboża, ale trafiających także do żywności i zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt.

Nazwa projektu naukowego realizowanego aktualnie na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie to: "Wgląd w dywergencję genomową i adaptację azolową europejskich populacji Fusarium Graminearum sensu stricto". Czego dotyczą badania? "Ewolucji tego bardzo groźnego patogenu roślin - głównie zbóż, choć nie tylko. W takim globalnym rankingu kwalifikuje się on do pierwszej dziesiątki patogenów najbardziej zagrażających produkcji roślinnej. Więc jest bardzo niebezpieczny i od kilkunastu lat ma charakter globalny - rozprzestrzenił się niemal na całym świecie" - tłumaczy prof. Tomasz Kulik. "Ten grzyb wytwarza mykotoskyny, które zagrażają nie tylko roślinom, ale także zdrowiu ludzi i zwierząt. Niestety mamy małe możliwości neutralizacji tych związków w procesie przetwórczym. Więc każdy z nas w jakimś stopniu codziennie pochłania porcję mykotoskyn. I my staramy się zrozumieć jak to się dzieje, że ten patogen tak łatwo adaptuje się do zmian środowiskowych."

 Z prof. Tomaszem Kulikiem spotkał się Wojtek Miśkiewicz. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!

O badaniach naukowców związanych z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie opowiadamy w Magazynie Akademickim Radia UWM FM - od poniedziałku do piątku po 17:00.

 

Przyjaciele - stań się jednym z nich: