Aktualności
13.04.2021

II Dni Świadomości Żywieniowej na UWM

Studenckie Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zapraszają na II Dni Świadomości Żywieniowej. Specjalne prelekcje online przygotowali wykładowcy i studenci z kilku jednostek naukowych naszej uczelni. A wszystko w dniach 18-25 kwietnia.

 

Przez osiem kolejnych dni - od 18 do 25 kwietnia - pracownicy naukowi oraz studenci Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz Szkoły Zdrowia Publicznego UWM w Olsztynie a także specjaliści związani z żywieniem i dietetyką m.in. z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej, Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaprezentują serię wykładów online o tematyce żywieniowej i dietetycznej.

Jak przyznaje Aleksandra Purkiewicz - przewodnicząca Studenckiego Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej - zainteresowanie wydarzeniem ze strony prelegentów przerosło oczekiwania organizatorów. Juz w pierwszej edycji Dni Świadomości Żywieniowej udział wzięło kilkaset osób. "Z racji tak dużego zainteresowania postanowiliśmy wraz z kołem naukowym zorganizować kolejne Dni Świadomości Żywieniowej. Mamy przewidziane 44 prelekcje wygłoszone przez 46 prelegentów. Tematyka wykładów jest bardzo różnorodna, ponieważ gościmy specjalistów z różnych dziedzin. To technolodzy żywności, lekarze, psychologowie, żywieniowcy czy dietetycy. Będziemy mówić o zaburzeniach odżywiania, dietoterapię w różnego rodzaju schorzeniach. Pojawią się też takie tematy jak marnotrastwo żywności, dieta planetarna czy też żywienie niemowląt."

Z Aleksandrą Purkiewicz spotkał się Piotr Szauer. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!



PROGRAM II Dni Świadomości Żywieniowej na UWM

18-25 KWIETNIA 2021

18.04.2021 (niedziela)

14:00 "Mleko kobiece jest jak wino - im starsze tym lepsze" - traktat o przedłużonym karmieniu piersią - dr n. kf., dr n. biol. Anna Malwina Kamelska-Sadowska
15:00 Czy przeciwutleniacze lepiej jeść, czy wypijać? - dr hab. inż. Joanna Klepacka
16:00 Trendy konsumenckie i potrzeby współczesnego klienta - mgr inż. Weronika Zduńczyk
17:00 Parówki - hit czy kit? - dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM
18:00 Mówimy jak jest - fakty i mity dietetyczne - Weronika Marcinkowska, Szymon Jagłowski

19.04.2021 (poniedziałek)

14:00 Suplementy diety - co warto o nich wiedzieć - dr inż. Marta Czarnowska-Kujawska
15:00 Dieta ketogenna w padaczkach lekoopornych - praktyczne podejście - dr inż. Anna Hinburg, mgr Monika Szostek
16:00 Otyłość - choroba zależna od środowiska. Czy żyjemy w otoczeniu sprzyjającym otyłości? - lek. Alicja Baska
17:00 IBS/SIBO - czy bakterie rzeczywiście nami rządzą? - mgr inż. Małgorzata Frajberg
18:00 Nie tylko anoreksja i bulimia są problemem - czyli o niespecyficznych zaburzeniach odżywiania - Karolina Balcerczyk
19:00 Czy oferowana żywność jest bezpieczna dla naszego zdrowia? - dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM

20.04.2021 (wtorek)

15:00 Znaczenie aktywności fizycznej w zdrowym stylu życia - Marta Kaczmarczyk
16:00 Jedzenie intuicyjne, czyli jak pożegnać się z dietami - dr inż. Katarzyna Boradyn
17:00 Nadać sens nauce. Od wyników badań do chwytliwych nagłówków - dr inż. Katarzyna Janiszewska
18:00 Cynk, witamina C, D i K w żywności oraz ich rola w odpowiedzi immunologicznej na infekcje wirusowe - dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska
19:00 Biologicznie aktywne peptydy w żywności funkcjonalnej - dr inż. Damir Mogut

21.04.2021 (środa)

15:00 Wchłanianie, metabolizm i wpływ na organizm człowieka kwasów omega 3 i 6 - dr inż. Tomasz Sawicki
16:00 Alergia a nietolerancja pokarmowa. Dieta eliminacyjna w alergii - dr inż. Ewa Niedźwiedzka
17:00 Przed, w trakcie, po - jak powinien odżywiać się biegacz? - dr Tomasz Wierzejski
18:00 Nawyki żywieniowe - jak znaleźć motywację do trwałej zmiany? - Aneta Dąbrowska
19:00 Konopie siewne jako źródło składników biologicznie aktywnych - dr inż. Grzegorz Dąbrowski

22.04.2021 (czwartek)

14:00 Polskie 'superfruits' jako źródło substancji prozdrowotnych - dr inż. Justyna Bojarska
15:00 Aromat produktów spożywczych - od podejścia analitycznego po wybory konsumenta - dr Małgorzata Starowicz
16:00 Dieta planetarna - dr inż. Małgorzata Kuśmierczyk
17:00 Zdrowie hormonalne kobiet: Jak zadbać o siebie w Zespole Policystycznych Jajników? - Wiktoria Stepnowska
18:00 Jaką rybę podać na obiad? - dr inż. Katarzyna Tkacz
19:00 Ograniczenia strat żywności; możliwości zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych - dr hab. Danuta Jaworska, prof. SGGW

23.04.2021 (piątek)

15:00 Czy dieta jest kluczem do zdrowia w dobie chorób cywilizacyjnych XXI wieku? - dr inż. Małgorzata Anna Słowińska
16:00 Biologicznie aktywne składniki mleka kobiecego i ich wpływ na kształtowanie się zdrowia dziecka - mgr inż. Aleksandra Purkiewicz
17:00 Wczesnodziecięce zaburzenia odżywiania - dr n. med. Kamila Julia Regin
18:00 Jogurt- smaczny, odżywczy i wygodny - dr inż. Maria Baranowska
19:00 Mięso z probówki - dr hab. Magdalena Kowalik

24.04.2021 (sobota)

14:00 Czy My naprawdę marnujemy tyle jedzenia? - Paulina Prostko
15:00 Dieta w łuszczycy - dr hab. n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, prof. UWM
16:00 Żywienie i suplementacja w łuszczycy - praktyczne podejście - lic. Wioletta Michałowska
17:00 Czy dieta karmiącej piersią wpływa na skład mleka? - mgr inż. Anna Szymska
18:00 Czy słodycze mogą być elementem zdrowej diety? - Wiktoria Dąbrowska
19:00 Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie - aspekty technologiczne - dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM

25.04.2021 (niedziela)

14:00 Jak powstaje wino? - mgr inż. Natalia Marat
15:00 Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe - mgr inż. Joanna Gajewska
16:00 Jak wzmocnić układ immunologiczny? O wpływie diety i suplementacji na odporność organizmu - inż. Karolina Lisińska
17:00 Żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna. Ochrona i gwarancja autentyczności, korzyści z uwzględnienia w diecie - prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska
18:00 Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Kortosfera miejscem budowania świadomości żywieniowej - Wioletta Śląska-Zyśk
19:00 PRO- czy PRE- biotyki? A może synbiotyki? Znaczenie fermentowanych produktów spożywczych w diecie - mgr inż. Emilia Szabłowska

Zapisy na wydarzenia II Dni Świadomości Żywieniowej na UWM odbywają się za pomocą specjalnego formularza dostępnego TU. Rejestracja kończy się w sobotę 17 kwietnia.

Przyjaciele - stań się jednym z nich: