Za nami IV Dni Świadomości Żywieniowej. Wydarzenie pierwszy raz miało charakter międzynarodowy. I cieszyło się dużym zainteresowaniem. W interdyscyplinarnych wykładach i dyskusji online od 6 do 8 maja uczestniczyło około 350 osób. O czym w studiu Radia UWM FM opowiadali: Aleksandra Purkiewicz i Szymon Jagłowski.
Ponieważ wydarzenie organizowane było w formie zdalnej, uczestniczyć mogli w nim zarówno prelegenci, jak i słuchacze z wielu krajów. "Zapisało się około 350 osób z Polski i innych krajów. W każdym z wykładów uczestniczyło około 80 osób. Cieszymy się, że każdego dnia zainteresowanie było duże. A najpiękniejsze było to, że są osoby uczestniczące w wydarzeniu od jego pierwszej edycji" - mówiła Aleksandra Purkiewicz z Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej. "Gdyby nie ta formuła, nie udałoby się zorganizować dnia międzynarodowego" - podkreśla Szymon Jagłowski.
Swoje prelekcje - oparte na rzetelnej, specjalistycznej wiedzy - zaprezentowali eksperci ze świata żywienia. Warto dodać, że wydarzenie miało charakter interdyscyplinarny, dlatego swoim doświadczeniem z jego uczestnikami dzielili się nie tylko żywieniowcy, technolodzy czy dietetycy, ale też lekarze i psycholodzy. Większość - z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Biologii i Biotechnologii, Wydziału Prawa i Administracji oraz Szkoły Zdrowia Publicznego). Ale pojawili się też goście z innych polskich uczelni (m.in. Uniwersytetu Warszawskiego) oraz z Turcji, Włoch i Hiszpanii.
"W sumie mieliśmy 35 prelegentów. Dwa wykłady cieszyły się większym zainteresowaniem - Bartłomieja Pomorskiego i dr n. med. Kamili Regin. Na te wykłady zapisało się także najwięcej osób" - dodają organizatorzy IV Dni Świadomości Żywieniowej.
Z Aleksandrą Purkiewicz i Szymonem Jagłowskim rozmawiał Piotr Szauer. Posłuchajcie!