Wystawa świątecznych ozdób, wspólne strojenie choinki i kiermasze ciast… W Kortowie czuć już magię zbliżających się świąt. Trwa akcja Kortowski Mikołaj oraz zbiórka na rzecz chorej na raka Aleksandry Kacprzyk. Za nami także Uniwersytecki Koncert Charytatywny.
Już 5 grudnia na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbył Weihnachtsmarkt. „Filologia germańska przygotowała swój świąteczny jarmark. Gościli uczniów ze szkół podstawowych i średnich. Jarmarkowi towarzyszyła zbiórka i konkursy tematyczne przygotowane przez pracowników. Było słodko, świątecznie i przyjemnie” – mówiła naszemu reporterowi prof. Joanna Chłosta-Zielonka, Prodziekan ds. rozwoju i promocji Wydziału Humanistycznego.
Następnego dnia humaniści w budynku przy ul. Kurta Obitza 1 wspólnie ubrali choinkę. Odbył się też jeden z wielu kortowskich kiermaszy ciast. „Można było samodzielnie wykonać bombkę – za symboliczny datek na Kortowskiego Mikołaja. Chcemy w ten sposób pomóc pani Oli.”
Posłuchajcie relacji, którą przygotował Filip Tomkiel!
6 grudnia świąteczne kiermasze odbyły się także w kilku innych punktach Kortowa. Odwiedziliśmy m.in. Wydział Nauk Ekonomicznych oraz Wydział Matematyki i Informatyki.
„To piękna inicjatywa studentów! Tutaj widać emocje, że wspólnie łączymy się, żeby czynić dobro!” – podkreślała Dziekan WNE, prof. Mariola Grzybowska-Brzezińska. „Pojawił się róznież pewien element rywalizacji wśród pracowników. Mamy cudownych cukierników z wielkimi sercami. W wypieki zaangażowała się większość pań. Ale panowie również dostali zadania lub zgłosili, że będą sponsorować. Łączymy się, bo dzisiaj ktoś potrzebuje pomocy!”.
Relację przygotowali Oskar Kaczor i Kacper Opalla. Dodajmy, że podobne kiermasze w kolejnych dniach odbędą się na kilku innych wydziałach.
„Mikołajki z Nożami” to kolejna z przedświątecznych kortowskich tradycji, które na stałe wpisały się już w uniwersytecki kalendarz. Studenci Wydziału Nauki o Żywności UWM działający w kołach naukowych 6 grudnia zapraszają wszystkich na smaczny poczęstunek. Na stołach w tym roku pojawiły się serniki, jabłeczniki, bezy, pierniki, ale też sery, pasztety, ryby i wiele, wiele innych pyszności…
„Inicjatywa zrodziła się osiem lat temu. To był pomysł studentów. To okazja do spotkań, wymiany poglądów, prezentacji i obdarowania innych tym, co nasi studenci potrafią najlepiej” – mówił dr inż Adam Więk, Prodziekan ds. studenckich WNoŻ. „Na naszym wydziale funkcjonuje dziesięć kół naukowych, które są cały czas aktywne i – co mnie cieszy – podejmują współpracę między sobą. To daje efekty w postaci wspólnych projektów. Ważna jest również ta radość, kreatywność i to, jak się angażują. Za każdym razem jest jakiś nowy element. To prezentacja własnych wyrobów – co warto podkreślić. Więc serdecznie zapraszam również w przyszłym roku!”.
Posłuchajcie relacji, którą przygotował Patryk Gąsiorowski.
„To nasze coroczne wydarzenie. Każde koło może przygotować coś od siebie, pokazać, czym się zajmuje. Pokazać siebie od tej najlepszej, słodkiej strony. My akurat – ponieważ jesteśmy technologami mięsa – przygotowaliśmy dzisiaj pasztet (w trzech różnych smakach), śledzie, również wędzoną rybę na kanapkach… Wszystko w świątecznym wydaniu!” – mówi Weronika Zduńczyk z Naukowego Koła Technologów Mięsa. „Wszyscy jesteśmy z jednego wydziału. Chcemy się zintegrować i pokazać, czym każdy z nas się zajmuje i czym możemy się zajmować wspólnie.”