Current track

Title

Artist

Za nami VIII Dni Świadomości Żywieniowej na UWM. Kolejne już… wiosną?

2025-11-24

Za nami VIII Dni Świadomości Żywieniowej. Wydarzenie organizowane przez Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie poświęcone jest zdrowemu odżywianiu, psychologii jedzenia oraz nowoczesnym rozwiązaniom w technologii żywności. W tym roku pierwszy raz w wykładach i dyskusjach można było uczestniczyć także stacjonarnie. A na kolejną edycję prawdopodobnie nie będziemy musieli czekać długo!

 

 

VIII Dni Świadomości Żywieniowej  zorganizowano w dniach 21-22 listopada. W programie przewidziano wykłady prowadzone przez dietetyków, technologów żywności, psychologów oraz praktyków, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z żywieniem i zdrowiem. Tematyka prelekcji obejmowała tradycyjnie aktualne zagadnienia dietetyczne, psychologiczne i technologiczne, oparte na rzetelnych podstawach naukowych.

Było super! Ogromnie się cieszymy, że spotkaliśmy się na Wydziale Nauki o Żywności. Wszystkie poprzednie edycje organizowaliśmy online i było to już dla nas trochę męczące. Dostawaliśmy sygnały, że także odbiorcy chcieliby dyskusji na żywo. Dodatkowo transmitowaliśmy całość na kanale Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Było inaczej, było ciekawie! 

– mówiła w naszym studiu Paulina Prostko z Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej.

 

 

Tegoroczną konferencję otworzyła prelekcja prof. Joanny Klepackiej zatytułowana: „Kontrowersje wokół żywności – czy powinniśmy się bać?”.

To była pięknie poprowadzona prelekcja! Bardzo fajny temat! Podobnie jak „Sztuka wybierania produktów” Moniki Wardyn. Natomiast w sobotę dużym zainteresowaniem cieszył się temat Mateusza Reszki – jak jeść inaczej. Pojawiło się bardzo dużo pytań. Fantastycznie była również poprowadzona prelekcja na temat bariatrii – o osobistych przeżyciach pani Moniki Woltmanowskiej. Na sali było naprawdę cicho, gdy opowiadała o swoich problemach. Nawet zaproszona przez nas dietetyczka Anna Szymska, która zajmuje się takimi pacjentami, przyznała, że pojawiły się takie aspekty, o których nie pomyślała.”

Z Pauliną Prostko rozmawiał Piotr Szauer. Posłuchajcie!

 

 

Organizatorzy chcieliby kolejną edycję wydarzenia zorganizować o innej porze roku.

Chcemy wrócić do wiosennej edycji. To początek roku i wtedy łatwiej jest zdobyć finansowanie. Dziewczyny są tak bardzo zachwycone całą inicjatywą i mają mnóstwo pomysłów, że kolejnej edycji możemy się spodziewać już w przyszłym roku! Na pewno zostaniemy przy obradach stacjonarnych. Fajnie, żeby został także jeden dzień online dla uczniów”

– zdradziła nam Paulina Prostko.


Current track

Title

Artist