Dr inż. Arkadiusz Zakrzewski z Nagrody Prezesa Rady Ministrów za wyróżniającą się pracę doktorską
2025-10-30
Dr inż. Arkadiusz Zakrzewski z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie został tegorocznym laureatem Nagrody Prezesa Rady Ministrów za wyróżniającą się pracę doktorską. Adiunkt w Katedrze Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa ma na swoim koncie szereg innych wyróżnień. Był m.in. stypendystą ministra oraz znalazł się w gronie 100 wybitnych młodych naukowców wyróżnionych w programie START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej. Był też pierwszym studentem w historii UWM, który zdobył Diamentowy Grant. O swoich zainteresowaniach badawczych opowiedział naszemu reporterowi.

„Warunki stresowe podczas otrzymywania produktów gotowych do spożycia z ryb i krewetek a możliwość przeżycia oraz odpowiedź komórkowa bakterii z rodzaju Listeria sp.” – to tytuł rozprawy doktorskiej, której wartość merytoryczną doceniono Nagrodą Prezesa Rady Ministrów. Przypomnijmy, że wyróżniające się prace zgłaszane są nie przez samych kandydatów do nagrody, ale przez wyższe uczelnie i instytuty naukowe. Zgodnie z rozporządzeniem wnioskodawcą jest rektor lub dyrektor instytutu naukowego, a uzasadnienie wniosku to uchwała senatu uczelni lub rady naukowej instytutu. Rekomendacji nie może udzielić osoba w jakikolwiek sposób związana z powstaniem ocenianego osiągnięcia (promotor, recenzent, współautor) oraz zatrudniona w tym samym podmiocie. Rozprawę dra Arkadiusza Zakrzewskiego rekomendowała prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz, która doceniła kompleksowość wyjaśnień, które w swoim doktoracie zawarł młody naukowiec.
Dodajmy, że na czele zespołu ds. nagród stoi aktualnie prof. dr hab. Piotr Suwalski, dyrektor Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA. Reprezentantem UWM w tym gremium jest z kolei prof. dr hab. Andrzej Krankowski (inżynieria lądowa, geodezja i transport).
A jak młody naukowiec z UWM zareagował na informację o otrzymaniu Nagrody Prezesa Rady Ministrów za wyróżniającą się pracę doktorską?
Na pewno był to szok – zdecydowanie pozytywny, zwłaszcza że mail dotarł stosunkowo późno. Nie ukrywam, że nie spodziewałem się, analizując jakie są szanse i patrząc na osoby, które w poprzednich latach zdobyły tę nagrodę. Jest tutaj stała komisja oceniająca i nie ma w niej reprezentanta dyscypliny technologia żywności i żywienie. Wiedziałem więc, że będę zakwalifikowany najprawdopodobniej do nauk biologicznych, z tego względu, że jest to mikrobiologia”
– mówił naszemu reporterowi dr inż. Arkadiusz Zakrzewski.
Kilka miesięcy temu dr inż. Arkadiusz Zakrzewski otrzymał grant z programu Lider Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Kwota ponad 1,7 mln złotych ma mu umożliwić prowadzenie badań, których cel zawarł w tytule projektu: „Opracowanie bioochronnego preparatu z inaktywowanych szczepów o niskim indeksie MAR i obniżonym potencjale transferu genów w ramach strategii One Health – poprawa trwałości żywności i kontrola zanieczyszczeń Listeria monocytogenes”. Jednocześnie myśli o finalizacji swojej habilitacji.
Z drem inż. Arkadiuszem Zakrzewskim rozmawiał Oskar Zawieracz. Posłuchajcie!
O wcześniejszych sukcesach naukowych dra inż. Arkadiusz Zakrzewskiego przeczytacie także na stronie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
RADIO UWM FM