W Kortowie trwają 23. Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki. Ich tegoroczne hasło przewodnie to „JedzMy Wiedzę”. Gospodarzem festiwalu jest Kortosfera, czyli Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Przez dwa dni odwiedzić może ją nawet kilkanaście tysięcy osób! Relacje na antenie Radia UWM FM!
Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki co roku przyciągają tysiące uczestników – dzieci, młodzież i dorosłych – oferując bogaty program wykładów, warsztatów, pokazów i wystaw przygotowanych przez naukowców, artystów i pasjonatów wiedzy. To czas, gdy laboratoria, sale wykładowe Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, sceny i galerie otwierają się dla szerokiej publiczności, a nauka staje się dostępna, zrozumiała i fascynująca.
Tegoroczne hasło przewodnie wydarzenia to „JedzMy Wiedzę”.
Bardzo dużo młodzieży i dorosłych od rana pojawiło się w Kortowie. Za nami dwa spektakle teatralne, które w Centrum Konferencyjnym UWM obejrzało ponad tysiąc osób. Na scenie Kortosfery prezentujemy pokazy chemiczne. Przygotowaliśmy także premierowe zajęcia w naszym laboratorium żywności i zaprosiliśmy popularyzatorów nauki”
– mówi Mateusz Pikuliński, dyrektor Kortosfery.
W czwartek w Kortosferze rozmawialiśmy m.in. z drem inż. Konradem Skotnickim. To popularyzator nauki znany jako doktor_z_tiktoka. W mediach społecznościowych podejmuje tematy związane z naukami ścisłymi, kosmosem, edukacją klimatyczną i ekologią. Ma doktorat z chemii i przez wiele lat pracował w instytucie badawczym, zajmując się badaniem potencjalnych leków przeciwnowotworowych. Na UWM przedstawił „Historię banana, który zmieniał smak, obalał imperia i… wciąż może zaskoczyć!”
Banany są absolutnie fascynujące! To jest bezdyskusyjnie najlepszy owoc i nie można na ten temat prowadzić żadnych debat. Ze wszystkich owoców na świecie, najwięcej je się bananów! W Stanach Zjednoczonych spożycie bananów przewyższa spożycie jabłek i pomarańczy razem wziętych! Banany są też prawdopodobnie najwcześniej udomowionym owocem. Pierwsze ślady ich udomowienia są sprzed siedmiu tysięcy lat”
– przekonywał. A zapytany o rolę popularyzatorów nauki… zażartował.
Moja rola i innych popularyzatorów nauki polega głównie na… odpisywaniu na komentarze antyszczepionkowców. A tak na poważnie to ktoś musi tłumaczyć te skomplikowane zagadnienia naukowe w taki sposób, żeby ludzie byli w stanie to zrozumieć. Naukowcy tego nie robią, bo nie ma żadnych systemowych zachęt. Więc ktoś musi to robić!”
Posłuchajcie rozmowy Piotra Szauera!
W Kortosferze, która jest głównym organizatorem wydarzenia, przez cały dzień czekało mnóstwo atrakcji. Można żartobliwie powiedzieć, że było ich tak wiele, że wykraczały poza mury budynku. Poza zwiedzaniem wystaw osoby odwiedzające uniwersyteckie centrum popularyzacji nauki mogły np. wziąć udział w zajęciach laboratoryjnych „Superfoods” i samodzielnie zbadać, co kryje się w popularnych produktach spożywczych. Czekały też na nie pokazy ratownictwa i seanse w mobilnym planetarium.
Organizatorom zależało także na tym, aby poruszyć temat bezpieczeństwa. Dlatego we współpracy z OSP w Gietrzwałdzie, na parkingu przed budynkiem, zorganizowano pokaz akcji ratowniczej, włącznie z cięciem karoserii samochodu. Wewnątrz obiektu młodsi i starsi mogli natomiast dowiedzieć się, jak udzielać pierwszej pomocy czy jak reagować w przypadku pożaru.
Przy stanowisku z mikroskopami i binokularami spotkaliśmy Olgę Kosewską, laborantkę z Kortosfery, która pokazywała uczestnikom różne superfoods.
Dzieci uczestniczące w ODNiS mogły z moją pomocą oglądać wartościowe produkty spożywcze, takie jak orzechy włoskie, marchew czy – i to było największe zaskoczenie – owady jadalne. Obserwowałam na twarzach uczestników przede wszystkim zainteresowanie i niejednokrotnie także zdziwienie tym, jak to wygląda w powiększeniu. Myślę, że to bardzo fajne wydarzenie, bo dzieci oprócz tego, że mogą dobrze się bawić, to jeszcze zdobywać wiedzę – w tym przypadku o żywności, która ma pozytywny wpływ na człowieka”
– mówiła.
Z kolei Urszula Grykin, również laborantka w Kortosferze, zapraszała na warsztaty z żywności funkcjonalnej.
Przybliżamy, czym różni się superfoods od zwyczajnej żywności, uczestnicy wykonują pięć doświadczeń, w których mogą m.in. wykryć prozdrowotne substancje np. w zielonej herbacie czy natce pietruszki. Zainteresowanie jest bardzo duże – tym bardziej, że temat żywności funkcjonalnej jest teraz na czasie”
– tłumaczyła.
Odwiedzający Kortosferę uczniowie podkreślali, że każde piętro budynku kryje inne ciekawostki.
Jestem tu na wycieczce z klasą, drugi raz. Jest bardzo fajnie. Podobają mi się kurczaki, na które można nadepnąć i one idą wtedy do zagrody, a także różne zapachy, np. świnek”
– mówiła Michalina, pierwszoklasistka z SP nr 9 w Olsztynie.
Widziałam tutaj taki wielki traktor, który namaluję w domu, bo bardzo lubię rysować. Jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba”
– dodawała jej koleżanka, Lena.
Coś ciekawego dla siebie znaleźli też nieco starsi, jak Kamila, uczennica ósmej klasy ze SP nr 311 w Olsztynie.
Bardzo mi się tutaj podoba, chociaż myślę, że jeszcze lepiej mogą się tutaj czuć mniejsze dzieci. Wszystko jest bardzo dobrze zaplanowane i zdecydowanie warto tutaj co roku przychodzić. Brałam dzisiaj udział w warsztatach biologiczno-chemicznych o żywności. Miałam też okazję zaprojektować sobie koszulkę, którą teraz mam na sobie”
– mówiła.
Z myślą o młodszych uczestnikach ODNiS do Kortowa zaproszono profesjonalny krakowski teatr Kultureska, który zaprezentował spektakl teatralny pt. „Granie na straganie”, czyli interaktywny witaminowy koncert dla dzieci. Widzowie wzięli udział w wyjątkowym show inspirowanym wierszem Jana Brzechwy. Dzieci mogły przejrzeć się w bohaterach jak w lustrze i dowiedzieć się, że „wszystko, co naturalne, musi być nieidealne”. Spektakl poruszył tematy prawidłowego odżywiania, a także właściwych codziennych nawyków ekologicznych.
Warto odnotować, że ciekawe zajęcia i prelekcje odbywały się nie tylko na terenie kampusu UWM. Do swojej siedziby przy al. Warszawskiej 30 zaprosili np. przedstawiciele Wydziału Lekarskiego, by pokazać, jak można wykorzystywać biofeedback do kontrolowania niektórych funkcji organizmu. Uczestnikom zaproponowano, by spróbowali zmienić swój stan emocjonalny, aby wpłynąć na temperaturę skóry i tętno, a następnie użyli biologicznego sprzężenia zwrotnego, aby określić, czy zwiększa to skuteczność świadomej kontroli. Także zaprzyjaźnione z Uniwersytetem jednostki, jak np. Archiwum Państwowe czy MultiCentrum, zorganizowały wydarzenia dla uczestników Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.
Tegoroczne ODNiS odbywają się pod hasłem: „JedzMy Wiedzę”. Wydarzenie jest okazją do interdyscyplinarnego spojrzenia na naukę i sztukę przez pryzmat żywienia, zdrowia, ekologii oraz innowacyjnych technologii. Program został podzielony na pięć paneli tematycznych: ziemia (nauki przyrodnicze, ekologia, geografia, zmiany klimatyczne, odnawialne źródła energii), zdrowie (żywienie, dietetyka, medycyna, sport i rekreacja), społeczeństwo (nauki społeczne, ekonomia, polityka, prawo, media i komunikacja), sztuka (teatr, film, muzyka, taniec, literatura, grafika, malarstwo), technologia (matematyka, informatyka, inżynieria, nauki techniczne, energetyka).
Szczegółowy program wydarzenia można znaleźć na stronie internetowej: dninauki.uwm.edu.pl. Relację przygotowali: Daria Bruszewska-Przytuła, Maja Stryjewska, Marta Wiśniewska i Piotr Szauer.