Kilkanaście tysięcy osób odwiedziło w dniach 16-17 września Kortowo, by uczestniczyć w 8. edycji Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Ogólnopolskie Święto Sera zostało zorganizowane po czteroletniej przerwie przez pracowników Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Wydarzenie od lat cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców Olsztyna i okolic, a poprzednią edycję festiwalu odwiedziło około 10 000 osób.
W tym roku mogło być z nami nawet 15 tysięcy uczestników – konsumentów, zwiedzających, troszeczkę też fanatyków mleczarstwa. Często dziwili się, jakie są metody produkcji sera. Jest ponad 4 tysiące gatunków sera i każdy z nich jest inaczej produkowany! – mówił nam prof. Jarosław Kowalik z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Prof. Małgorzata Darewicz – dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM – podkreślała, jak ważnym wydarzeniem dla uczelni i wydziału jest Ogólnopolskie Święto Sera.
To też święto przedstawicieli polskiego mleczarstwa – wytwórców serów, twarogów, jogurtów, kefirów, maślanki i innych wyrobów, które oferuje polski przemysł mleczarski. Dla nas to okazja do spotkania z przedstawicielami firm – mimo, że na co dzień mamy bardzo intensywne kontakty. Większość tych osób to… absolwenci naszego wydziału, którzy pełnią różne funkcje kierownicze w całym kraju.
Na parkingu przy Centrum Konferencyjnym UWM na gości wydarzenia czekało mnóstwo atrakcji. Każdy chętny mógł spróbować wielu odmian serów, ale też innych lokalnych wyrobów.
Nowością w tym roku było… rozciąganie sera mozarella. Chcieliśmy pobić rekord i myślę, że on – tak nieformalnie – został pobity. Trudno było zmierzyć, ile rzeczywiście mierzyła ta jedna długa nitka mozarelli. Zmierzono 49 metrów, przy czym były jeszcze zapasy. W przyszłym roku spróbujemy pobić kolejne rekordy. A co jest fajne – robimy to z publicznością i dla publiczności. Atrakcji jest mnóstwo – dla dorosłych i dla dzieci! Chcemy pokazywać, co dobrego płynie ze spożywania produktów mleczarskich – mówiła prof. Justyna Żulewska, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM.
Tegoroczny festiwal otworzyli w sobotę 16 września m.in. Prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz oraz Rektor UWM prof. Jerzy Przyborowski.
Niemiernie się cieszę, że ta impreza na trwałe przeniosła się do Kortowa – najpiękniejszego kampusu w kraju. Ta inicjatywa promowania dobrej jakości żywności – produktów mleczarskich, serów – to jest dla nas bardzo ważne. Za trud organizacyjny chciałbym podziękować pani prof. Justynie Żulewskiej i pani Dziekan prof. Małgorzacie Darewicz.
Na gości wydarzenia czekało ponad dwudziestu krajowowych oraz lokalnych producentów serowych specjałów,. Zajęcia w laboratorium sera prowadzili także naukowcy z UWM. W programie festiwalu znalazły się też m.in.: pokazy kulinarne, animacje dla dzieci czy występy muzyczne.
O wrażenia z tegorocznej edycji zapytaliśmy także osoby, które zdecydowały się odwiedzić Kortowo w sobotę i niedzielę.
Relację przygotowali: Paweł Obrycki i Piotr Szauer.