Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie jest gospodarzem międzynarodowej konferencji „Innovative Food of High Quality for Human Health and Sustainability an integrated program of innovation and research development in agricultural sciences and veterinary sciences”. Podsumowuje ona realizowany przez ostatnie cztery lata projekt naukowy.
Celem projektu realizowanego przez ostatnie cztery lata było wzmocnienie pozycji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jako ośrodka prowadzącego nowoczesne, innowacyjne badania naukowe oraz prace rozwojowe w dziedzinach nauk rolniczych i nauk weterynaryjnych oraz ściśle współpracującego w tym zakresie z wiodącymi instytucjami i organizacjami naukowymi na świecie, jak również podmiotami gospodarczymi, organami samorządowymi i państwowymi.
Podsumowaniem projektu jest właśnie konferencja naukowa zorganizowana w dniach 7-8 września w Kortowie.
Mamy tu przedstawicieli kilku dyscyplin naukowych: technologia żywności i żywienia, weterynaria, zootechnika i rybactwo, rolnictwo i ogrodnictwo a także ochrona środowiska, górnictwo i energetyka – tłumaczy kierująca projektem prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Sam projekt dotyczył innowacyjnej żywności, która byłaby produkowana w sposób zrównoważony w celu osiągnięcia zdrowia ludzi i zwierząt. Czekamy jeszcze na ostatnie aktywności, które pojawią się pod koniec tego roku.
Rozmawialiśmy także z uczestnikami konferencji.
Relację przygotowali: Piotr Kisiel, Viktoriya Korolevich i Patrycja Sikora.