Na antenie Radia UWM FM ponownie postawiliśmy sobie pytanie: jakie możliwości daje program Regionalna Inicjatywa Doskonałości młodym naukowcom? Naszym gościem był Miłosz Trymers, który choć studentem już obecnie nie jest, wziął udział w 4 konferencjach, kierował projektem badawczym i spędził 2 tygodnie w centrum technologii mięsa w Hiszpanii. Dzięki determinacji oraz finansowemu wsparciu tych działań, dostał się do Szkoły Doktorskiej z 1. pozycji na liście i kontynuuje karierę naukową. Członek Koła Technologów Mięsa „Stekersi” i Koła Mikrobiologii Żywności „Kocuria” opowiedział o przeprowadzonych badaniach. Posłuchajcie!

Wsparcie finansowe jest niesamowicie ważnym elementem. Z tego względu, że nie każdego studenta stać na wyjazd na konferencję czy realizację projektu badawczego. To wszystko jest niesamowicie drogie i wsparcie na każdym etapie kształcenia jest bardzo potrzebne. Otworzyło mi to drzwi do kariery w Szkole Doktorskiej. Zachęcam wszystkich, którzy mają możliwość skorzystania z programu, abyście się nie bali, tylko sięgali po to, co jest naprawdę w zasięgu ręki!”
– tłumaczył w studiu Radia UWM FM Miłosz Trymers z Wydziału Nauki o Żywności. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy Pawła Obryckiego!
Projekt „Wspólne zdrowie ludzi i zwierząt: od zrównoważonej produkcji żywności po nowatorskie terapie” finansowany jest w ramach Programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
RADIO UWM FM