Uniwersytet Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie otrzyma ponad 16 milionów złotych na realizację zadań związanych z pilotażowym programem Ministerstwa Edukacji i Nauki „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. List intencyjny w tej sprawie został podpisany 5 października w Warszawie.
Jak czytamy na stronie Ministerstwa Edukacji i Nauki, głównym celem pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego” jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych. Inicjatywa zakłada ścisłą współpracę spółdzielni mleczarskich i uczelni przyrodniczych. „Świat nauki zbliża się bezpośrednio, wchodzi w bezpośrednią współpracę ze światem biznesu” – podkreślał w Warszawie minister Przemysław Czarnek, zapowiadając działania podejmowane zarówno przez uczelnie, jak i firmy. „Między innymi doktoraty, praktyki pracowników czy studentów naszych uczelni w poszczególnych przedsiębiorstwach, ale też szkolenia pracowników z tych przedsiębiorstw w naszych uczelniach. Chcemy, żeby powstawały nowe linie technologiczne, które będą testowane w naszych przedsiębiorstwach, chcemy, by na szeroką skalę odbywały się badania naukowe, które mają doprowadzić do tego, by ten produkt, który jest później przetwarzany i z którego tworzymy znakomite wyroby, jogurty, sery i inne, rzeczywiście był jeszcze smaczniejszy, jeszcze zdrowszy i tańszy.”
Minister Edukacji i Nauki poinformował, że na pilotaż programu MEiN przeznaczy 100 mln zł. „Jeżeli ta współpraca będzie się znakomicie rozwijała i będzie przynosiła wymierne efekty już najbliższej przyszłości, to rząd Rzeczypospolitej Polskiej jest w stanie przeznaczyć na ten cel wielokrotnie więcej środków. Wszystko po to, żeby ten rynek rolno-spożywczy, przetwórstwo rolno-spożywcze w branży mleczarskiej rozwijało się na wielką skalę, dla pożytku naszych rolników i polskiej wsi” – podkreślił Przemysław Czarnek.
Podpisy na dokumencie złożyli:
– Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek,
– Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski,
– Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk,
– Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prof. dr hab. Piotr Goliński,
– Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy,
– Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz,
– Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM,
– Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada,
– Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie Mirosław Fidecki,
– Wiceprezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK Agnieszka Kamela,
– Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL Tadeusz Mroczkowski,
– Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA Dariusz Sapiński,
– Wiceprezes Zarządu GRUPY POLMLEK Jerzy Borucki,
– Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu Iwona Grzybowska,
– Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy Zbigniew Kalinowski,
– Wiceprezes zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu Adam Mazurowski.
W projekcie, którego głównym celem jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych, uczestniczy sześć uczelni:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
„Sześć uczelni stworzyło sieć. Każda z nich ma swój projekt do wykonania. Koncepcja z jednej strony pozwala na wypracowanie innowacji w przemyśle mleczarskim. Ale z drugiej strony – na promocję produktów mleczarskich i podniesienie konkurencyjności naszych firm mleczarskich na rynku międzynarodowym” – tłumaczy Rektor UWM, prof. Jerzy Przyborowski. „To duże przedsięwzięcie. To jest projekt pilotażowy, więc wnioski będziemy mogli zaprezentować za cztery lata.”
Projekt będzie realizowany w latach 2023-2027. Pięć uczelni otrzyma dotację w kwocie 16 120 000 złotych każda, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jako lider projektu – 19 400 000 złotych.
„To projekt, który pokazuje, że nauka może być powiązana z biznesem i nauka powinna tworzyć rozwiązania dla społeczeństwa, dla nas wszystkich. Na rynek wejdą nowe wartościowe produkty” – mówił w Warszawie prof. Krzysztof Kowalczyk, Rektor UP w Lublinie.
Łącznie w ciągu 5 lat uczelnie na badania otrzymają na ten projekt 100 mln złotych.
Badania będą realizowane w trzech obszarach
– Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych.
– Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.
– Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.
Foto i informacja prasowa: www.gov.pl