Na co dzień odwiedzamy sklepy spożywcze i nie zastanawiamy się jakie marketingowe pułapki na nas czekają. Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacką – dziennikarkę, która zajmuje się tematem świadomych zakupów i żywienia od wielu lat. Podczas Campusu Polska Przyszłości przeprowadziła warsztaty pt. „Jak kupować, żeby nie zwariować?”. Jakie trendy warto wprowadzić do życia, a jakich lepiej nie? Jak unikać nadmiernego konsumpcjonizmu? Posłuchajcie!
Katarzynę Bosacką możecie kojarzyć np. z programu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, który prowadziła od 2010 roku. Od wielu lat sprawdza, co możemy znaleźć na sklepowych pułkach i uświadamia jak ważne jest czytanie etykiet i składów produktów. Podczas warsztatów w Kortowie z pomocą uczestników zobrazowała m.in. jak powstają popularne napoje i jak szkodliwe może być ich częste spożywanie. Oprócz tego odpowiedziała na pytania dotyczące trendów w zakupach, czy zabiegów prowadzonych przez firmy, takich jak zmniejszanie gramatury produktów przy rosnących cenach.
„Jak kupować, żeby nie zwariować?” Katarzyna Bosacka odpowiada:
Mądrze, z głową, powoli. Można sobie sprawdzić wszystkie produkty i ich składy w tej chwili przez internet, zanim się wyjdzie z domu, można robić też zakupy z aplikacjami. Warto zaangażować trochę czasu, ponieważ często kupujemy coś oczami, a później okazuje się, że ma to kiepski skład, szybko się psuje i jeszcze w dodatku to wyrzucamy.
Jak podejmować świadome decyzje zakupowe? Na co zwracać uwagę w sezonie letnim? Posłuchajcie!
Z Katarzyną Bosacką spotkał się Paweł Obrycki.
Fot. Daniel Klach Foto