Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zaprasza do rozpoczęcia studiów na czterech kierunkach kształcenia. Jak podkreśla Prodziekan ds. studenckich dr inż. Adam Więk - przyszli studenci mogą liczyć na dużą ilość praktycznych zajęć i dobrą pracę. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!
"Wydział Nauki o Żywności to miejsce, gdzie kształcimy specjalistów z zakresu technologii żywności, przetwórstwa, aspektów żywieniowych. Staramy się stworzyć dobre, przyjazne warunki do tego, żeby studenci mogli również realizować swoje pasje i zainteresowania - rozwijać się nie tylko naukowo i dydaktycznie" - podkreśla dr inż. Adam Więk. "To 75 lat tradycji. Cały czas staramy się rozwijać nie tylko zaplecze, ale przede wszystkim stawiamy na ludzi, którzy mają bezpośredni kontakt ze studentami.
W ofercie kształcenia na rok akademicki 2020/2021 znalazły się następujące kierunki kształcenia: bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, gastronomia - sztuka kulinarna, inżynieria przetwórstwa żywności oraz technologia żywności i żywienie człowieka.
Czym charakteryzują się te studia? "Wszystkie zajęcia są praktyczne! Nasi studenci produkują wyroby mleczarskie, przetwory mięsne, roślinne oraz oceniają je. W ten sposób zdobywają umiejętności oraz wiedzę na temat tego, co należy robić, aby uzyskać produkt dobrej jakości i jak tę jakość oceniać. Jest to w mojej ocenie najlepsza forma kształcenia. Nawet jeżeli student popełni błąd, stawia diagnozę, dlaczego ten produkt nie jest taki jakiego oczekiwaliśmy. Dostosowujemy się do nowych rozwiązań i mamy ciągły kontakt z praktykami, firmami, otoczeniem społeczno-gospodarczym. Bardzo dużą uwagę zwracamy na to, aby ta wiedza była aktualna i praktyczna."
Z drem inż. Adamem Więkiem spotkał się Arkadiusz Stępień-Miernikowski. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!
Internetowa rejestracja kandydatów na studia w roku akademickim 2020/2021 na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie trwa do 13 sierpnia. Żeby wziąć udział w rekrutacji, należy wejść na stronę: irk.uwm.edu.pl